Izrada web stranica i web dizajn - Cicero

 

Likeri, alkoholna pića koja volite ili mrzite, između ne postoji. To su aromatizirana alkoholna pića koja obično sadrže visok postotak šećera, s naglaskom na obično

. Kako liker nastaje? Za razliku od viskija koji se destilira i onda starenjem poprima boju i aromu, liker većinom nastaje procesom maceracije (potapanje sastojaka likera kao što su voće ili bilje u bazni alkohol) koja može trajati čak i do godinu dana. Postoji puno podvrsta likera, ali najjednostavnija podjela bi bila na voćne, biljne i specijalne likere. Voćni likeri i većina specijalnih likera (kao oni od kave ili čokolade) sadrže iznimno visok postotak šećera koji prelazi 100 grama po litri, dok je kod biljnih liker taj udio znatno manji pa biljne likere samim time karakterizira gorak okus.

 

Što se tiče povijesti likera ona seže još u srednji vijek, negdje oko 13. stoljeća kada postoje zapisi o proizvodnji biljnih likera od ljekovitog bilja u medicinske svrhe.Ne zna se začetnik niti točno razdoblje kada je liker nastao, ali s razvojem civilizacije, otkrićem novih kontinenata kao i razvojem trgovine liker se zbog dostupnosti sirovina popularizira i više se ne koristi isključivo za medicinske svrhe.

 

 

Da bi objasnili kategorije likera najlakše nam je se poslužiti primjerima. Počet ćemo od specijalnih likera gdje bi posebno izdvojili čuveni Bailey's koji je mješavina irskog viskija i vrhnja sa dodacima karamele i čokolade. Bailey's je irski liker sa udjelom alkohola od 17%, koristi se u raznim koktelima, a konzumira se i sam, također je pogodan za miješanja s kavom. U svakom slučaju ga preporučamo.

 

Kod voćnih likera, koji su jako zastupljeni na tržištu, izdvojili bi Triple sec, Curacao i Lörch likere. Curacao je liker kojem se dodaje korica naranče vrste Laraha koja je veoma gorka i stoga nejestiva i uspijevaju na karipskom otočju Curacao. Izvorno je bezbojan, a  naknadno se dodaje plava boja. Neizostavan je u pojedinim koktelima kao recimo Blue lagoon. U procesu proizvodnje Triple seca se također koristi kora naranče, ali za razliku od Curacao likera ovdje se koristi mješavina slatkih i gorkih naranča i bezbojan je. Triple sec se koristi jako često u koktelima kao na primjer u popularnom Cosmopolitanu.  Lörch linija voćnih likera nam donosi iznimno kvalitetne i ukusne likere. Proizvode se u Njemačkoj i Lörch likeri se najčešće konzumiraju sami kao aperitiv. Jedan Lörch malina ili marelica odlično sjeda prije obroka.

 

 

Zadnja kategorija, ali možda i najvažnija su biljni likeri. Upravo od njih je nastao liker kao piće. Iz ove jako opširne kategorije izdvajamo Underberg, Jägermeister i naš „domaći“  Pelinkovac. Underberg je poznati njemački digsetiv (naziv za alkoholno piće koje se pije nakon obroka i potiče probavu). Proizvodi se od aromatičnog i ljekovitog bilja iz 43 različite države. Underberg nema dodanog šećera i ne sadrži gluten, sadrži i visok postotak vitamina B1 koji je bitan u pravilnom funkcioniranju metabolizma i umanjuje posljedice konzumiranja alkohola (da naglasimo: umanjuje posljedice konzumiranja alkohola). Posebnost Underberga se također ogleda u tome što se pakuje u bočice od 20ml koja je umotana u zaštitni papir pa se može konzumirati direktno iz bočice. Underberg je liker gorka okusa sa dosta visokim udjelom alkohola od 44%. Jägermeister je vjerojatno najpoznatiji liker na svijetu, sadrži 56 trava i biljaka od kojih je samo nekolicina poznata široj publici pošto je recept Jagermeistera strogo čuvana tajna. Postojala je i glasina da je tajni sastojak Jägermeistera krv divljeg jelena, ali kompanija nije potvrdila tu tezu, kao što ju nije ni negirala. Jägermeister (ili od milja Jeger) je biljni liker koji se koristi i u koktelima što i nije baš čest slučaj s biljnim likerima baš zbog njihova gorka okusa, iako se Jegeru se za razliku od Underberga dodaje šećer nakon filtracije i dalje ima gorak okus. Jägerbomb je jako popularan koktel koji se sastoji od Jägermeistera i energetskog pića (pretežito Red Bulla). Može se konzumirati u koktelima kao i sam, ali jako dobro ohlađen, bez leda.

 

Pelinkovac je biljni liker, podrijetlom s Balkana, koji se prepoznaje po gorkom okusu pelina koji je osnovni sastojak uz dodatak još 26 različitih ljekovitih biljaka. Može sadržavati i do 35% alkohola i konzumira se sam, dobro ohlađen.

 

Likeri zauzimaju posebno mjesto u svijetu alkoholnih pića kao i velik udio na tržištu, neizostavan su dio mnogih popularnih  koktela. Sada kada znate i blagodati pojedinih likera savjetujemo umjerenu konzumaciju i bez pravdanja da ste pretjerali s Underbergom iz zdravstvenih razloga.

 

Do idućeg članka…