Izrada web stranica i web dizajn - Cicero

Pivo, tradicionalno muško piće koje sve više obožavaju i žene, koje prema legendi dolazi iz drevnog Egipta i od boga Ozirisa (bog plodnosti, zemlje i vegetacije). Egipćani su vjerovali da je pivo dar njihovog božanstva, mi vjerujemo da ima božanstven okus.

Ja osobno obožavam pivo i kao i svaki muškarac sam se zamislio kada netko spomene pivski trbuh. E vidite pivski stomak ili trbuh jeste sablazna kletva pivopija da im od istog proizvoda koji tako vole raste nešto što njihove žene (sadašnje ili buduće) baš i ne vole, ogromni trbuh. Neke muškarce to apsolutno ne zanima, ali ipak postoji i druga, brojnija skupina, kojoj ipak nije svejedno.  Dobra vijest za sve pivopije jeste da pivo kao takvo ne utječe na veličinu vašeg trbuha. Pivo sadrži 90% vode, 4-5% alkohola i 5-6% ugljikohidrata te uz te sastojke sadrži i vitamine i minerale koji pozitivno utječu na zdravlje čovjeka. Ne znamo odakle je potekao mit da muškarci od piva dobiju neprivlačan trbuh, ali to nije istina jer pivo ima vjerovali ili ne manje kalorija nego mlijeko ili sok od naranče, tako da idući put kada zamislite (ili pak vidite na Instagramu) sliku zdravog doručka, nemojte ga zamišljati sa sokom od naranče kao dodatkom nego jednom Žujom od pola litra. Muškarci kako vam izgleda taj prizor? Primamljivo, zar ne? Razlog nastanka takvog mita vidimo u tome što se uz pivo povezuju grickalice, koje su jako kalorične i pretežito nezdrave. Također pivo povećava apetit, ali nitko nas ne tjera da pojedemo masni hamburger, a ne neku zdraviju namirnicu. Naravno pivo kao i sve ostalo bi se trebalo konzumirati u umjerenim količinama da bi smanjili spomenute nuspojave ili ti ga ogromnu želju za grickalicama i povećan apetit (što se nikad, ali nikad ne događa, jer nitko nikad nije otišao na samo jedno pivo).

 

Da se vratimo na sve pozitivne stvari koje nam pivo donosi.

Pivo kao što smo već rekli sadrži ugljikohidrate koji su složeni, mali udio alkohola te vitamine i minerale. Pivo se kroz razna istraživanja pokazalo kao zdrava namirnica koja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koja ublažava poremećaje i bolesti mokraćnih puteva, smanjuje rizik od pojave bubrežnih i žučnih kamenaca, potiče probavu i evo jedna jako bitna stavka za žene, pivo pogoduje ljepoti kože, kose i noktiju. Naravno pogoduje i psihičkom zdravlju jer opušta i potiče dobro raspoloženje, a i uz koju pivu lakše je preživjeti bilo kakav stres, ali to ne znači da sada imate izliku za pretjerivanje, jer pretjerivanjem ne činite ništa dobro. Sada dolazimo do danas zloglasnog glutena kojeg svatko tko želi biti moderan izbacuje iz prehrane iako ih pola apsolutno nema pojma što je to, ali su čuli da je Nole jako uspješan zbog bezglutenske prehrane (inače Federer se hrani sasvim normalno). Koncentracija glutena u lager pivima (npr. Ožujsko pivo) sadrže gotovo zanemarivu količinu glutena da se neka od lager piva mogu čak kvalificirati kao bezglutenska, dok je kod pšeničnih piva (npr. Paulaner, Hoegaarden...) prisutnost glutena ipak malo veća, što i dalje nije ni približna količina glutena koja se nalazi ,na primjer, u kruhu. 

Uskoro dolazi i ljeto i sa sobom donosi nesnosne vrućine. Nedavno sam pročitao kako mi koji te vrućine preživljavamo uz obilne količine piva štetimo sami sebi, jer kao što je poznato alkohol isušuje vodu iz organizma. Da objasnimo zašto je ova teza apsolutno netočna: Pivo kao što smo ranije rekli sadrži 90% vode, na pola litre piva dolazi nekih 10g alkohola koji iz organizma uspiju "dehidrirati" tek 80 ml vode, što znači da nam ostaje 420 ml tekućine za hidratizaciju organizma. Kao što smo rekli ljeto dolazi, pobili smo apsolutno sve razloge zašto ne piti pivo i čak dali koji razlog koji ide u prilog konzumaciji hladnog piva u vrućim ljetnim danima, ali upozoravamo da ipak ne pretjerujete u konzumaciji vašeg omiljenog pića i da nikako ne sjedate za volan ukoliko ste pili.