Izrada web stranica i web dizajn - Cicero

Razlika između bourbona i viskija je nekako najčešće pitanje koje dobijemo, pa ću vam objasniti što je jedno, a što drugo. Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bi bio da je svaki bourbon viski, ali svaki viski nije bourbon. Jednostavan, ali ipak nedorečen odgovor.

Bourbon je vrsta viskija koja je kao što mu ime kaže počela proizvoditi u okrugu Bourbon u Kentuckyu, SAD. Danas se prozivodi diljem SAD-a, ali po strogim pravilima koja su uređena zakonom. Bourbon se proizvodi od mješavine žitarica gdje udio kukuruza mora biti minimalno 51%.Mješavina se destilira do najveće jačine 160 proof (što bi u Europi bilo 80% udio alkohola), u bačve dospijeva viski jačine 125 proof, dok se u boce pretežito stavlja viski jačine 80 proof. Bačve u kojima bourbon stari moraju biti nove, poguljene i napravljene od hrastovine. Sada kada smo objasnili što je bourbon vrijeme je da objasnimo kako se on točno razlikuje od recimo Tennessee viskija.

Prva razlika je u saveznoj državi proizvodnje Tennessee viski se proizvodi u Tennesseeju i samo takav viski može nositi naziv Tennessee, dok je Bourbon originirao iz Kentuckya, SAD. Sad se sigurno pitate, nismo valjda kliknuli na ovaj tekst i izdvojili svoje vrijeme samo da bi vam rekao da je jedina razlika u nekoliko stotina kilometara udaljenosti između saveznih država? Da, to je jedina razlika, šalim se naravno. Razlika je u takozvanom Lincoln county process, što znači da se Tennessee viski prije stavljanja u bačve filtrira kroz drveni ugljen javora. Najpoznatiji Tennessee viski je Jack Daniel's, dok su najpoznatiji bourboni Jim Beam i Maker's Mark.

 

 

 

 

Sada ste shvatili da je razlika između bourbona i Tennesse viskija u principu jako malo, ali ipak postoji. Idemo sada pogledati razliku između bourbona i scotch ili škotskog viskija. Naravno opet dolazimo do razlike u lokaciji proizvodnje, ovaj put se ne radi o par stotina kilometara već o kompletno drugom kontinetnu. Naime već smo rekli da se Bourbon proizvodi u SAD-u (95% proizvodnje bourbona je u Kentuckyu), dok se škotski viski proizvodi isključivo u Škotskoj. Između bourbona i scotcha postoji dosta više razlika nego li između bourbona i Tennesseea.

Najveća razlika je u sastavu koji se destilira, bourbon je destilira iz mješavine gdje kukuruz mora prevladavati bar za 51%, dok Škoti to rade malo drugačije, scotch (single malt) mora biti napravljen od 100% ječma. Još jedna jako bitna razlika je u bačvama u kojima viski stari. Već smo spomenuli da za bourbon bačve moraju biti nove i nakon jednog korištenja nisu više za upotrebu. Tu se Škoti mogu zahvaliti braći Amerima jer im oni prodaju iskorištene bačve u kojima je stajao bourbon, s obzirom da u Škotskoj ne postoji zakon da bačve moraju biti nove. Također Škoti ne koriste samo bačve u kojima je stario bourbon nego i vinske bačve, pa čak i bačve u kojima je bio konjak. Bitna razlika je i u klimi s obzirom da je Kentucky dosta topliji nego Škotska dolazi do više isparavanja i samim time i bržeg starenja viskija u Kentuckyu u odnosu na Škotsku. Neki od popularnih škotskih viskija su Chivas Regal (koji je ujedno dobio Royal Warrant), Teacher's, Glenfiddich te Johnnie Walker.

Dalje dolazimo do trećeg sukoba, a to je bourbon protiv Irskog viskija. Irski viski je po karakteristikama i pravilima najsličniji scotchu ili škotskom viskiju, ali i dalje postoje razlike koje utječu na okus. Prva razlika je u tome što Irska ipak ima pravilo koje regulira vrijeme starenja viskija minimalno 3 godine u bačvama, koje baš kao kod Škota ne moraju biti nove. Bitna razlika u okusu dolazi od mješavine žitarica. Sigurno se pitate kako kada koriste istu vrstu žitarica? Istina, Irci i Škoti koriste ječam, ali je razlika u tome što ga Škoti puštaju da proklija prije fermentacije te samim time daje jaču aromu viskiju, dok Irski ostaje tanji, blaži i blago pitkiji. Irski viski je baš zbog tih svojstava dosta koristi u koktelima.

 

To bi bilo to za ovaj članak, vjerojatno ste vidjeli neke nepoznate pojmove poput single malt ili proof, ali njih  ćemo objasniti u nekom od idućih članaka ili kako ih ja volim zvati Whisk(e)y tales (viski priče). Ukoliko želite probate neke od navedenih viskija ili one koje nismo naveli, veliki izbor viskija nudimo u našim poslovnicama po super cijenama, a posebno ističemo neke od onih koje smo ovdje spomenuli i svakako preporučamo da probate Maker's Mark, Jack Daniel's, Chivas Regal, Connemara...

 

Do idućeg članaka...